Gyógyítás

Történelmi áttekintés

Már az ókoriak is használták az elektromos áramot az arc orvosi kezeléséhezés különleges halak által kibocsátott elektromos kisülésekkel a bőrön át gyógymódok alkalmazásához.

Az utóbbi évtizedekben az elektromos izomstimulációt különböző klinikai és tudományos tanulmányoknak vetették alá a hatékonysága ellenőrzéséhez az ortopédiai és idegrendszeri területen és kipróbálták az eszköz teljesítményét, és a használatát ezt követően univerzálisan elfogadták és kiteljesítették az amatőr és professzionális atlétákra,a sportteljesítményük növelésére, az egymáshoz közeli sportversenyek vagy különleges környezeti körülmények között végzett sportteljesítmények során esetleges sérülések előfordulásának csökkentésére és a kockázatnak leginkább kitett izomcsoportok gyulladásának elkerülésére.

A sportoló kezében ezen túl egy érvényes készülék van az izomrövidüléssel való szembenézéshez és az ismételt mikró traumák vagy izom kimerültségmegoldásához. A sportot nem űző személyek is szenvedhetnek izomfájdalmaktól vagy izomhúzódásoktól pontosan az ülő tevékenység és az izom alulfejlettsége miatt. A feszültség és fájdalomcsillapítási programok sokat segíthetnek ezekben az esetekben.

Ezen túl az elektromos stimuláció különlegesen hasznos sérülések és hosszabb pihenők esetén, mivel a tagok mozgás nélküli edzéséhez vezet, vagyis a mozgási képesség teljes visszanyerése előtt végezhető.

Az elektromos stimulációt esztétikai beavatkozásoknál is sikeresen használják, vagyis a vérkeringés megújítására és nyirokerek levezetésére, az ebből kifolyólagos minden előnnyel, amely az elektromos stimulátort az olyan esztétikai problémák, mint a cellulitisz, narancsbőr, túlzott zsír, stb. legyőzésére érvényes módszerré teszik. Ezen túl az erősítendő izom vagy izomcsoport nagyon pontos kiválasztásának lehetősége lehetővé teszi a nők és nemcsak a férfiak számára a szövet táplálását kizárólag a kiválasztott területen, a saját test harmonikus és erős látványának elérése érdekében.

Az izom motorikus pontjain végzett különleges elektromos impulzusa az izmot megfeszíti és elernyeszti, a tornáztató hatás tökéletes megismétlésével.

Az elektromos stimuláció használata más szempontból is jobb a hagyományos edzéssel szemben. Valóban, az edzőtermekben általában az izom összehúzódásnál a gravitációs erőt használják a súlyok felemelésének ellenható erejeként, amely a támasztóelemek (csontok, porc, gerinc porckorong, kötőszalag,térdkalács, stb.) elhasználódásával járhat. Ezzel szemben az elektromos stimuláció tényleg nagy teljesítményű összehúzódása gravitációs erő teljes mértékű figyelmen kívül hagyásával és a mozgató rendszer minden elemének megőrzésével.

Ezen kívül az elektromos stimulációt a megedzendő izmok vagy izomcsoportok pontos kiválasztásával használhatja; ezzel az atléta kiválaszthatja, hogy például azokat az izmokat dolgoztatja, amelyeket az edzés során elhanyagol, mert nem használja a sporttevékenység során és kizárólag esztétikai okokból edzeni szeretné őket, vagy szeretne egy sportversenyre készülni, és felkészíteni kizárólag azokat az izmait,amelyeket használ.

Egy izom összehúzott rostjainak száma is magasabb lehet az elektromos impulzusokkal. Ehhez vegye figyelembe, hogy az izmaink három rostból állnak: I. típus, a vörös vagy lassú rostok, a II. típus,a fehér köztes vagy gyors ellenálló rostok és aIIb. és IIm típus, a gyors fehér anaerob anyagcsere rostok. A frekvencia értéke alapján különböző típusú rostok feszülnek meg; így az elektromos stimulációval az izom dolgoztatását is ellenőrzi.

Az elektromos stimuláció használatánál bizonyos változókat figyelembe kell venni,amelyek a kezelés eredményét módosíthatják. Mindenek előtt tudni kell, hogy a lipides szövet szigetel;vagyis meg kell vizsgálni a lipidköpeny elosztását, amely a nőknél általában a csípőn, a combon és a farizmon, míg a férfiaknál a törzsön és a hason jelentkezik. Ezen kívül a bőr izzadságot és faggyút termel, az első vezető, mivel vízből és ásványi savakból áll, a második viszont épp, hogy véd, mivel szigetel. Ezért az elektromos stimulációs kezelés előtt meg kell tisztítani és zsírtalanítani kell a bőrt. Ezen túl, tipikus esetben a férfiaknál a bőr vastagabb, mint a nőknél,vagyis jobban szigetel.

Szem előtt kell tartani, hogy minden egyén izomszerkezete különböző,mivel különböző edzésnek, szokásoknak van kitéve és más a felépítése is. Sok személy testének jobb és bal oldala aszimmetrikus.

Az elektródok kiválasztása is fontos lehet, amivel a kívánt eredményt éri el:a méreteket az izom vagy izomcsoportok alapján kell kiválasztani, amelyet edzeni szeretne, szem előtt tartva, hogy az elektromosság a cserefelület növekedésével nő, vagyis a program alapján az intenzitás csökkenhet.

Ezen kívül emlékezzen, hogy a kis elektródok kis izmokat dolgoztatnak, máskülönben nagy elektródokkal nem elérhetőek.

Az elektródok idővel elhasználódnak, amely csökkenti a vezetőképességüket ésa faggyúmirigy és bőrpikkely miatt, amelyen alkalmazza; vagyis a kezelendő felületet az elektródok használata előtt jól meg kell tisztítani és az elektródokat szükség esetén meg kell tisztítani. Ezen kívül, ha az elektródok nem simulnak tökéletesen a bőrre, akkor az impulzusok kizárólag a találkozási pontra koncentrálódnak, elég idegesítő érzést keltve.

Az elektródok helyzetét néha ki kell javítani, hogy megtalálja az izmok motorikus pontjának központját, ahová az elektromos stimuláció legjobban elér.

Végül a környezet páratartalma és hőmérséklete befolyásolhatja az elektródok felfekvését.

Az edzésre szánt izmok kiválasztásánál mindig vegye figyelembe, hogy a stimulációt kiegyensúlyozott módok kell végezni a versenyben részt vevő végtagokat, mivel ezek közt nem léphet fel különbség az erősségükbe.